poniedziałek, 8 lipca 2013

Prosto i smacznie - krem brokułowy

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam zupy-krem pod każdą postacią, ponieważ:
  1. Są bardziej sycące od tych zwykłych
  2. Są lekkostrawne (przynajmniej w moim wykonaniu)
  3. Można je wykonać bardzo szybko
Moja zupka brokułowa jest banalna w wykonaniu i niskokaloryczna (cała zupa ma 145kcal). Potrzebujemy:
  • pół paczki brokułów mrożonych (ja biorę firmy Hortex) lub ok. 225g świeżego brokuła w sezonie
  • marchewka
  • ziemniak
  • woda
  • przyprawa gotowa lub zrobiona przez nas: suszony czosnek,  suszone pomidory, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
 Brokuły, marchewkę i ziemniaka kroimy. Gotujemy w garneczku wodę, wrzucamy warzywa i trzymamy na ogniu dopóki nie będą miękkie. Po tym czasie zdejmujemy z gazu, odlewamy część wody. Wszystko miksujemy albo blenderem albo robotem kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Podajemy posypane przyprawą z pomidorów i czosnku oraz z "tekturką" - czyli chrupkim pieczywem np. Wasa.

Moja propozycja podania :)